Parlak Mikrop

Deney1: MİKROPLAR NASIL YAYILIR?

Sınıfımızdan bir öğrenci ve bizimle birlikte sınıfın dışına çıktı. Çıkarken yanımıza vazelin ve sim aldık. Öğrencmize dışarda oyun oynayıp ellerini yıkamadan sınıfa geldiğini ve herkese mikrop yayacağını söyledik. Öğrencimizin ellerine vazelin sürüp üzerine sim döktük. Ellerindeki simlerin mikropları simgelediğini söyledik. Öğrencimiz elleini arkasında saklayarak sınıfa girdi. Arkadaşlarına: ''Arkadaşınız dışarıda koştu, oynadı, düştü. Kalktı, yerden topu aldı, vurdu, tekrar elledi. Yani çok oynadı, çok kirlendi. Sonra ellerini yıkamadan sınıfa geldi. Bakalım size mikrop bulaştıracak mı?'' dedik. Öğrencimiz sınıfta dolaşarak diğer arkadaşlarının ellerine dokundu ve simleri onlara da bulaştırdı. Öğrencilerimize: ''Mikroplar her yere yayıldı. Mikroplar her yerde yaşar ve biz farketmeden her yere yayılırlar. Peki onlardan korunmak için neler yaparız?'' soruları soruldu ve cevaplar alındı.

Böylece öğrencilerimiz mikroplardan korunmak için neler yapmaları gerektiğini kavradı.

Deney 2: HASTA ÇOCUK

Öğrencilerimize: ''En çok hangi mevsimde hasta olursunuz?'' sorusunu sorup cevapları aldık ve deneyimize geçtik. Cam erleni aldık ve onun deneyde çocuk olacağını söyledik. Çocuğumuzun şuan sağlıklı olduğunu söyleyerek içine 2 kaşık potasyum hidroksit koyduk. Çocuğumuzun sokakta koşup oynadığını, terlediğini, terli terli su içtiğini söylerek içine bir miktar su ekledik. Çocuğun biraz üşütmeye, hasta olmaya başladığını söyleyerek erlene bir miktar metilen mavisi damlattık. Karışım koyu mavi oldu. Şimdi annesinin çocuğa iyileşmesi için bir şeyler vereceğini söyledik. İyileşmek için neler yapılması gerekenleri sorduk ve cevapları aldık. İyi olmak için sadece ilaç içmenin yeterli olmadığını; çorba, içmenin, taze meyveler ve sağlıklı yemekler yemenin de iyileşmeye katkı sağladığından bahsettik. Öğrencilerimize:'' Haydi biz de hasta çocuğumuzun ilaçlarını verelim, ilaçlarda birlikte bitki çayları, çorbalar, meyveler, meyve suları da veriyoruz tabiki.'' dedik ve erlene 3 kaşık dekstroz koyduk iyice çalkaladık. Üzerini örttük ve çocuğumuzun biraz uyuyup dinlenmesi gerektiğini söyledik. Bir süre sonra üzerini açtık ve karışımın renginin şeffafa döndüğünü gördük. Bu deneydeki hasta çocuğun iyi olması gibi ve bizim de hasta olduğumuzda ilaçlarımızı düzenli kullanıp sağlıklı beslenirsek kısa sürede iyileşeceğimizi anlattık.

Deney 3: KENDİ BİTKİSEL İLACIMIZI YAPALIM

Öğrencilerimiz: ''Biz de az önceki çocuk gibi hasta olmak istemiyorsak yiyip içtiklerimize dikkat etmeliyiz.'' dedik.

Öğrencilerimizi 6 kişilik gruplara ayırdık. Her gruba 1 havan verdik. Kutudan çıkan bitki çaylarını havanlara eşit miktarda dağıttık ve ezmelerini istedik. Ezilen çaylardan herkese eşit olacak şekilde alarak çay poşetlerine koyduk ve öğrencilere verdik.

Öğrencilerimize bizleri hastalıklardan koruyan bitki çayları ile ilgili bilgi verdik ve deneyleri sonlandırdık.

14 Şubat 2018

Bu İçeriği Paylaş